Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtarılmasında kritik öneme sahip Şuşa kentini dün işgalden kurtarmıştı. Azerbaycan-Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan çatışmalarda ateşkesleri sürekli olarak ihlal eden Ermenistan artık tamamen dağılmış durumda. Azerbaycan Şuşa'dan sonra Hankendi'ne doğru ilerlemeye devam ediyor. Öte yandan Azerbaycan ordusu, 23 köyü daha Ermenistan işgalinden kurtardı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan'a sert mesajlar gönderen bir açıklama yaptı. İşte bölgeden son dakika gelişmeleri...
Azerbaycan ve Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan çatışmalarda ateşkesleri sürekli olarak ihlal eden Ermenistan artık tamamen dağılmış durumda. Cephede çatışmalar devam ederken Azerbaycan ordusu tarihi öneme sahip olan Şuşa kentini işgalden kurtardı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtarılmasında kritik öneme sahip Şuşa kentinin işgalden kurtardığını bizzat açıkladı. Öte yandan Aliyev az önce 23 köyün daha Ermenistan işgalinden kurtarıldığını açıkladı.
'ERMENİSTAN DURURSA BİZ DE DURURUZ'
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev İngiliz basınına açıklamalarda bulundu. Düşüncelerinin en başından beri değişmediğini belirten Aliyev, “Ermenistan tarafının işgal altındaki toprakları boşaltmayı kabul etmesi durumunda her an durmaya hazırız. Bunu savaşın başından beri söylüyorum ve eğer Ermenistan Başbakanı işgal altındaki bölgeleri boşaltmaya söz verirse ve garanti verirse dururuz. Ancak 40 gün geçti ve bunu söylediğine dair hiçbir işaret yok. Ermenistan işgal altındaki topraklardan asker çekmeyi garanti etmezse sonuna kadar savaşacağız. Ermenistan'ın büyük bir hata yaptığını düşünüyorum, çünkü bizi en başından beri dinleselerdi savaş uzun zaman önce dururdu ve müzakere masasında olurduk” dedi.
Ermenistan yönetiminin temel ilkeleri ve talep edilen şartları kabul ederse savaşın duracağını belirten Aliyev, “1993 yılında kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını talep ediyoruz. Bu kararlar, Ermeni birliklerinin işgal edilen topraklardan derhal, şartsız ve koşulsuz olarak geri çekilmesini gerektiriyor. Dağlık Karabağ'ın Ermeni nüfusu ise orada yaşamaya devam edecekler, onlar bizim vatandaşlarımız ve ben de bu durumu defalarca dile getirdim” diye konuştu.
ALİYEV: TÜRK ASKERİNİ DAVET EDERİM
Türkiye’nin müdahalede bulunacağı gün gelecek mi sorusuna cevap veren Aliyev, “Çok uzağa bakmak istemiyorum, çünkü savaş alanındaki duruma bağlı olacak. Ermenistan'ın ve diğer ülkelerin davranışlarına bağlı olacak. Çünkü birçok kez çatışmanın uluslararasılaşmasına karşı olduğumuzu söyledim. Tüm ülkelerden, komşu ülkelerden, komşu olmayan ülkelerden bu çatışmadan uzak durmalarını istedik. Uluslararası olarak kabul görmüş kendi toprağımızda savaşıyoruz. Bu bizim düşüncemiz. Bence şu anda olan şey devam edecek, dolayısıyla Türk ordusunun müdahalesine gerek kalmayacak. Ancak yıllar önce Türkiye ile dışarıdan müdahale olması durumunda askeri destek sağlayan bir belge imzaladık. Azerbaycan dışarıdan saldırıya uğrarsa ve Azerbaycan Türk askeri desteğine ihtiyaç duyarsa, bu seçeneği değerlendireceğiz” dedi.
'ERMENİSTAN'IN PAŞİNYA'NLA ŞANSI YOK''
Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Aliyev, “Her bölge gibi Azerbaycan'ın bir parçası olarak kalacak. Yine Ermeni hükumetinin nasıl davrandığına bağlı olacak. Mantıklı olmaları için çok geç değil. Müzakere masasında daha fazlasını elde etmeleri için çok geç değil. Çünkü diğer şehirlerin ve köylerin kontrolünü ele geçirdiğimizde konuşacak hiçbir şey kalmayacak. Böylece zaman kaybediyorlar. Mantıklı davranırlarsa, bazı öz yönetim biçimleri üzerinde çalışabiliriz. Biz buna karşı değiliz. Ancak Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmemelidirler. İtalya, İsveç ve Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinin en iyi uygulamalarına dayanmalıdır. Neden farklı olsu? Sonra tabi ki bölgeye barış gelecek. Bence, dürüst olmak gerekirse, bu Ermenistan Başbakanı ile barış için bir şans olduğunu düşünmüyorum. Ermenistan'da hükumet değişmeli, kan dökülmesini istemeyen insanlar ve savaş suçları işlemeyen insanlar gelmeli ve sonra Sovyet döneminde Güney Kafkasya'da Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında birlikte yeni bir işbirliği biçimi oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Dostane ilişkilerimiz vardı. Birlikte yaşadık” ifadelerini kullandı. (HÜRRİYET)